Mountaineering   »   South America   »   Peru   »   Andes   »   Cordillera Blanca   »   Huaraz Viewed 3708 times
×

Dates

   Dates Price per Person Availability Enquire
   25 Jun - 13 Jul 2020 2300 €
Book Now
Date of your choice
2300 € 2 places Book Now

Program Menu

Alpine Guides
€ 2300
Save as a project Subscribe to Updates

Alpamayo Expedition

Alpamayo ExpeditionAlpamayo ExpeditionAlpamayo Expedition


Алпамайо е висок 5947 м и се намира в северната част на перуанската Кордилера Бланка, Анди. Заедно с Матерхорн и Ама Даблам, той е считан за един от трите най-красивите върхове в света.

Details

Location

( -8.933300 S, -77.699997 W )
 • 2300 €

 • 5947 m

 • D- Moderate
  French Alpine Grade (D-)

  Hard, more serious with rock climbing at IV and V, snow and ice slopes at 50-70 degrees. Routes may be long and sustained or harder but shorter. Serious objective hazards.
  Physical Endurance

  Moderate (8-11 hours)

 • 22 days

Galleries From Alpamayo Expedition

Alpamayo Expedition

Алпамайо е висок 5947 м и се намира в северната част на перуанската Кордилера Бланка, Анди. Заедно с Матерхорн и Ама Даблам, той е считан за един от трите най-красивите върхове в света. Алпамайо представлява една перфектна и стъмна, почти 60-градусова, ледено-снежна пирамида. Той има два върха - северен и южен, които са свързани помежду с много остър снежен гребен.


Експедиция до връх Алпамайо

Залез на Югозападната стена на Алпамайо


ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ:

Името на планината произлиза от Allpamayu, като allpa означава земя, а mayu - река. Неговото местно кечуанско име е Shuyturahu (като shuytu означва тънко, дълго и пирамида, а rahu - снежна планина и ледник.

Една френско-белгийска експедиция, включваща George и Claude Kogan успява да направи изкачване на върха през 1951 година. След като разучават снимките на George Kogan, публикувани в неговата книга "Изкачването на Алпамайо", един германски екип обаче стига до извода, че тяхното изкачване не е достигнало най-високият връх. Така че една експедиция съставена от G. Hauser, F. Knauss, B. Huhn и H. Wiedmann изкачват върха по Северния гребен през 1957 година.

Най-популярните маршрути за изкачване на върха започват от село Caraz, намиращо се в северната част на Кордилера Бланка. Най-катереният маршрут към върха е маршрута на Ferrari, който се намира на Югозападната страна на планината. Той е преминат през 1975 година от група италиански алпинисти водени от Casimiro Ferrari. Той е едно трудно катерене, изискващо добра техника на катерене по лед. Това изкачване предлага несравними гледки към стръмни ледени склонове, затворени от гигантски бели стени и гребени, подобни на най-добрите хималайски пейзажи. Към върха водят най-малко шест други алтернативни машрута, като вторият по популярност е Френския маршрут.


Експедиция до връх Алпамайо

Гледка към Кордилера Бланка от Лагер 1


ИЗИСКВАНИЯ:

- Основни катерачни умения;
- Манипулации с въже и основни възли;
- Добри умения за ходене с котки по фирнов и леден склон;
- Основни умения за катерене по заснежена скала и лед;
- Спускане на рапел;
- Самозадържане по фирнов склон.

Задължително е участието в поне 2 от следните зимни програми:

- Вихрен по Джамджиев ръб;
- Мальовишкия траверс;
- Двуглав;
- Северната стена на Вихрен.

Препоръчително е участието в някой от следните курсове:

- Ледено катерене за начинаещи на Скакавица;
- Снежно-ледено катерене на Скакавица;
- 3-месечен курс по скално катерене и алпинизъм;
- 6-дневен курс по катерене и алпинизъм на Мальовица.


Експедиция до връх Алпамайо

Началото на Френския маршрут. На заден план е връх Quitaraju, а леко вдясно - връх Santa Cruz Grande

The Price Includes

- Таксита за трансфера от летището до автогарата в Лима (о/в);
- Автобус от Лима до Хуараз (о/в);
- Такси за трансфера от автогарата до хотела в Хуараз (о/в);
- Автобус или микробус до Collon (о/в);
- 3 мулета, мулетар и бакшиш за трека до базовия лагер на Ишинка (о/в);
- Автобус или микробус от Хуараз до Караз (о/в);
- Такси от Караз до Cashapampa (о/в);
- 4 нощувки в Хуараз или Караз в хотели;
- 1 експедиционна палатка;
- 3 мулета, мулетар и бакшиш за трека до базовия лагер на Алпамайо (о/в);
- Пермит за катерене в Националния парк;
- Български алпийски водач.

The Price Does Not Include

- Самолетен билет от София до Лима (о/в);
- Личната екипировка за трека и изкачването;
- Бивачни съоръжения за нощуване по време на трека до базовия лагер и по време на изкачването;
- Свръхбагаж при полета със самолет;
- Храна;
- Височинни носачи и готвачи по време на трековете и изкачването на Алпамайо;
- Допълнителни нощувки в хотели или разходи, които не са предвидени за престоя в Перу.


Експедиция до връх Алпамайо

Югоизточната стена на Алпамайо при подхода до базовия лагер

Itinerary

1-3 ден: Хуараз

Полет от София до Лима и пътуване с автобус до Хуараз. Нощувка в хотел.

4 ден: Languna Chirup (4400 м) - 5/6 часа

През този ден ще направим аклиматизационна разходка до красивото езеро Languna Chirup. След като си починем от трека ще се разходим из града, за да напазаруваме необходимата ни храна за следващите 4-5 дни в планината. Нощувка в хотел в Хуараз.

5 ден: Базов лагер на Ishinca (4270 м) - 4/5 часа

Сутринта ще се качим с микробус или такси до Collon. Тук ще натоварим багажа на мулета и ще тръгнем по трека до Базовият лагер на връх Ишинка (4270 м). Базовият лагер се намира на много красиво място и е заобиколен от върховете Urus (5420 м), Toclaraju (6032 м), Palcaraju (6110 м), Ishinca (5530 м) и Ranrapalca (6162 м). Нощувка в палатка.

6 ден: Базов лагер на Ishinca (4270 м)

Почивен ден в базовият лагер на Ишинка. Този ден ни е необходим, за да се аклиматизираме по-добре към височината. За да не скучаем можем да покатерим на скалите в района или да се разходим. Нощувка в палатка.

7 ден: Връх Ishinca (5530 м) - 10/11 часа

Изкачването на Ишинка е с трудност PD- и има единствено аклиматизационна цел. Първоначално ще следваме ледника, докато не достъгнем един почти вертикален 10-15 метра висок снежно-леден праг. След като го изкачим ще продължим по връхният глетчер, който завърша със стръмно изкачване с наклон около 55 градуса. Слизането можем да направим по пътя на изкачването или да минем от другата страна и да направим траверс на върха. Нощувка в палатка.

8 ден: Връх Urus Este (5420 м) - 10/11 часа

Връх Urus Este е още един перфектен аклиматизационен връх, който ще изкачим за един ден. Подходът е стръмен, но не е много дълъг, а ледникът е в повечето случаи лесен. Въпреки това върхът не е много лесен и има няколко отвесни скални участъка, които трябва да преодолеем. Общата трудност на маршрута е PD. Нощувка в палатка.

9 ден: Хуараз

Слизане до Хуараз. След като си починем от трека ще се разходим из града, за да напазаруваме необходимата ни храна за следващите 4-5 дни в планината. Нощувка в хотел.

10 ден: Ламакорал

От Караз ще тръгнем към 7 сутринта и ще пътуваме с такси до Cashapampa (2900 м), от където започва трека. Тук ще натоварим багажа си на мулета и да започнем трека през една тясна клисура. От самото начало ще започнем да набираме височина. След около 3-4 часа ходене ще достигнем нашият първи лагер по трека - Llamacorral на 3800 м. Нощувка в палатка.

11 ден: Базов лагер Алпамайо (4300 м) - 4/5 часа

През този ден ние ще продължим прехода през живописната долина и ще можем да се насладим на тюркоазените езера Ichicocha и Jatuncocha. На обяд трябва да достигнем едно място, което се нарича Quisuar, където ще направим обедна почивка. След това ще продължим трека до южния Базов лагер на Алпамайо на височина 4300 м. Нощувка в палатка.

12 ден: Базов лагер на Алпамайо (4300 м)

Почивен ден. Нощувка в палатка.

13 ден: Лагера на морената

Изкачване до Лагера на морената. Нощувка в палатка.

14 ден: Лагера на премката (5300 м) - 9/11 часа

Рано сутринта ще тръгнем по ледника. Изкачването по ледника е с продължителност около 2-3 часа, след което следва стръмно изкачване до седловината, намираща се на 5600 м. Последният участък от около 200 метра включва лесно катерене на места по 60 градусов лед и фирн. След като излезем на премката можем да слезем до трациония Лагер 1 намиращ се на около 5400 м или да останем на премката и да спестим още 1 час ходене с тежки раници. Нощувка в палатка.

15 ден: Връх Алпамайо (5947 м) - 10/15 часа

Ставане в 3 часа сутринта и тръгване към 4 часа. От палатките до основата на стената имаме около 1 час и 30 минути преход. Средния наклон на стената е около 75-80 градуса. Ако групата се движи добре и никой няма сериозни проблеми с височината след около 6-7 часа ледено катерене трябва да достигнем върха. Докато катерим ще можем да се насладим на невероятни гледки, които ще ни разкрие изгряващото слънце. Без да прекаляваме с престоя на върха (това зависи и от метеорологичните условия и времето, което ни остава до края на деня) ще започнем спускане по маршрута на изкачване. Ако имаме достъчно време до края на деня ще можем още същият ден да се опитаме да слезем до Лагера на морената. Нощувка в палатка.


Експедиция до връх Алпамайо

Северната стена на Алпамайо


16 ден: Базов лагер на Алпамайо (4300 м) - 4/6 часа

Слизане до базовия лагер и оправяне на багажа за трека. Нощувка в палатка.

17 ден: Резервен ден

Резервен ден в случай на лошо време.

18 ден: Cashapampa - 5/6 часа

През този ден ще направим един дълъг преход през долината Santa Cruz до края на пътеката в Cashapampa. Който желае да реалаксира напълно ще може да отидете до горещите бани в Huancarhuaz Hot Springs. Ако успеем да намерим транспорт още същият ден ще слезем до Караз. Нощувка в Cashapampa на палатки.

19 ден: Хуараз

Пътуване от Cashapampa до Хуараз. Нощувка в хотел.

20 ден: Лима

Пътуване до Лима.

21-22 ден:

Полет от Лима до България.


ЗАБЕЛЕЖКА:

Нормално е всеки, който е отишъл на другия край на света да желае да посети световноизвестните Мачу Пикчу, Куску и Свещенната долина, платото Наска и каньона Колка. За целта имаме допълнителна програма, която можете да откриете в сайта.


Експедиция до връх Алпамайо

Във връхната част на маршрута

Best Season

July & August

Personal Equipment

- Сериозни алпийски обувки;
- Връхно яке - Gore Tex;
- Долнище (гащеризон) - Gore Tex;
- Пухен спален чувал;
- Яке уиндстопър;
- Дебело яке от полар;
- Долнище от полар или уинстопър;
- Ръкавици с един пръст (лапи);
- Дебели долни ръкавици за под лапите - 2-3 чифта;
- Топла шапка - 2 бр.;
- Термо или вълнени чорапи - 2-3 чифта;
- Термос или бутилка за вода;
- Неопренова постелка или надуваем дюшек за височинните лагери;
- 40-60 л. раница;
- Катерачна седалка;
- Карабинери с муфа - 2-3 бр.;
- Самохвати - 2 бр.;
- Примки за самохватите - 2 бр.;
- Дълги примка - 1-2 бр.;
- Протриващо устройство (щихт пластина) - 1 бр.;
- Термобельо - долнище и горннище с дълъг ръкав;
- Добри слънчеви очила (маска);
- Слънцезащитен крем с много висок фактор на защита;
- Джобно ножче;
- Котки;
- Сечива за катерене - 2 бр.;
- Телескопични щеки;
- Челник;
- Комплект прибори и съдове за хранене;
- Каска.


Експедиция до връх Алпамайо

На слизане от върха

Save as a project Subscribe to Updates

Alpamayo Expedition

   Dates Guide Price per Person Availability
   25 Jun - 13 Jul 2020 D. Koleshev 2300 €
   ( Bookings accepted no later than 25 Dec 2019 year )
Book Now
Save as a project Subscribe to Updates

Alpamayo Expedition

Схема на маршрута
Save as a project Subscribe to Updates

Alpamayo Expedition

Клиентите за нас


Rating: ( votes) Споделяне във Facebook Alpamayo Expedition
Mountaineering   »   South America   »   Peru   »   Andes   »   Cordillera Blanca   »   Huaraz Viewed 3708 times


Alpine Guides in Facebook   Alpine Guides in Google+   RSS Feeds in Alpine Guides

Vertical World

Copyright 2001-2019 © Alpine Guides

Website Version 4.0

Sitemap