Трекинг   »   Европа   »   България   »   Стара планина Прегледана е 30100 пъти
×

Календар

   Календар Цена на човек Места Запитване
Дата по ваш избор
100 лв. 6 places Запишете се

Меню

Планински водачи
BGN 100
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен

Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа ПлевенИзкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа ПлевенИзкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен


Красив 3-дневен преход с изкачване на най-високият връх в Стара планина - връх Ботев с разходка до основата на Райското пръскало и дивото на Южния и Северния Джендем

Информация

Локация

( 42.717072 N, 24.917120 E )
Начално ниво

Тези програми изискват предишен планинарски опит. Обикновено това са лесни, но със средна продължителност трекинги или по-трудни, но по-къси преходи. Необходимо е да имате добър физическа издръжливост, за да се справите с тях. Пътеките, по които ще се движите са сравнително добри. Продължителността на дневните преходи може да варира между 5 и 7 часа с изкачвания между 500 и 800 метра, а в някои случаи и до 1000 метра. Спи се в хижи и това най-често могат да бъдат 2- или 3-дневни преходи.

Галерии от Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен

Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен

Красив 3-дневен преход в Стара планина. Ще имате възможност да се изкачите от юг най-високият връх в Стара планина - връх Ботев (2376 м), както и да се насладите на невероятната гледка на най-високият целогодишен водопад в България – Райското пръскало (124 м). На слизане към хижа Плевен ще видите едно от най-девствените кътчета в България - Северен Джендем.


Връх Ботев гледан от град Калофер

Връх Ботев гледан от град Калофер

Цени

На човек при минимум 6 участника - 83 лв.

На човек при минимум 5 участника - 100 лв.

Максималния размер на групата е 6 души.

Цената включва

- Планински водач по време на прехода.

Цената не включва

- Храна;
- 1 нощувка в хижа Рай;
- 1 нощувка в хижа Плевен;
- Транспорт.


Хижа Рай гледана от скалите под Райското пръскало

Хижа Рай гледана от скалите под Райското пръскало

Програма

1 ден: Хижа Рай (1450 м) - 5/6 часа

Събиране на групата от 11 до 12 часа в центъра на гр. Калофер.

От града ще походим около 1 час по старият асфалтов път, който води до местността Паниците. От Паниците ще започне същинският преход в планината и национален парк "Централен Балкан". Първоначално пътеката започва със стръмно изкачване, но след това ще излезем на черен път. Около половин час по-късно, следвайки пътя ще излезем от гората и пред нас ще се открият обширни планински поляни със страхотни панорамни гледки към Южният Джендем и връх Ботев. Районът е известен под наименованието "Параджика". Този етап от прехода ще преминем за около половин час и след като достигнем най-високата част на пасбищата ще започнем слизане към "Рогачева гора". Гората е част от биосферния резерват "Джендема" и се състои предимно от букови дървета. Когато влезем в гората ще направим кратко, но стръмно слизане, след което пътеката става много лека и постепенно се спуска към дъното на долина. След като пресечен реката ни предстои най-тежката част от днешният преход - стръмно изкачване по дълги серпентини, с което ще излезем на билото малко над хижа Рай. От това място се открива красива гледка към водопада "Райско пръскало" и скалите, от които падат водите му.

В хижа Рай трябва да пристигнем към 18 часа. След като се настаним и си починем можем да си направим разходка до основата на "Райското пръскало" и да видим отблизо най-високият целогодишен водопад в България (124 м). Ако обаче групата няма сили за тази допълнителна разходка ще я оставим за следващият ден и до края на деня ще се любуваме на гледките, които се откриват от хижа Рай. Също така можем да изкачим близкият връх Малък Купен (1479 м), от който се открива забележителна гледка към долината, през която сме минали на идване и равнината под Стара планина.

Нощувка в хижа Рай.

2 ден: Връх Ботев (2376 м) - 6/8 часа

След закуска в 9.00 часа ще тръгнем към връх Ботев по известната "Тарзанова пътека". Пътеката е стръмна още от самото си начало и затова ще ходим бавно. След около час ходене и красиви гледки към водопада Райско пръскало, ще достигнем началото на Тарзановата пътека. На места пътеката е тясна и стръмна, но не не може да се нарече страшна. На най-опасните и трудни участъци има прокарано здраво стоманено въже, което ще можем да използваме, ако се налага. След като преминем Тарзановата пътека стръмното изкачване ще продължи почти до самият връх. Прехода от хижа Рай до връх Ботев е с продължителност около 3:30 часа. На върха ще си направим добра почивка, ще обядваме, ще пием чай или кафе.

Към 13.00 часа ще поемем към заслон Ботев по гъсто маркираната със стълбове пътека. До заслона ще стигнем за около 30 минути. От тук ще продължим към връх Млечния чал, от където по стръмната зимна пътека ще слезем надолу към хижа Плевен любувайки се на многобройните водопади и отвесни скали на Северния Джендем. Слизането до хижа хижа Плевен ще ни отнеме около 3 часа.

Нощувка в хижа Плевен

3 ден: 2/3 часа

След закуска в 8 часа ще тръгнем надолу през красива букова гора към шосето, което ще ни отведе до квартал Видима на град Априлци. Прехода ще ни отнеме около 2:30 часа.


Хижа Рай

Хижа Рай

Най-добри месеци за провеждане

Май, Юни, Юли, Август, Септември и Октомври

Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен

   Календар Водач Цена на човек Места
Запази в бъдещи цели Абонирайте се за промени по програмата

Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен

Схема на маршрута
Оценка: ( гласа) Споделяне във Facebook Изкачване на връх Ботев от хижа Рай и слизане през хижа Плевен
4.79 / 5 stars from 29 users.
Трекинг   »   Европа   »   България   »   Стара планина Прегледана е 30100 пъти


Alpine Guides in Facebook   Alpine Guides in Google+   RSS Feeds in Alpine Guides

Вертикальный мир  -  Вертикален свят  -  Планински водачи

Copyright 2001-2017 © Алпийски водачи

Website Version 4.0

Вертикален свят е запазена марка на Вертикален свят България ЕООД

Sitemap